Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti u Narodnom pozorištu Mostar

Svečanom akademijom u organizaciji Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Džafer Alić podsjetio je da je dvodnevni referendum, na kome je 99 posto onih koji su izašli glasalo za nezavisnost Bosne i Hercegovine, počeo na današnji dan 1992. godine.

“Večerašnja akademija posvećena je svim bh. patriotima, onima koji su učestvovali na tom referendumu i koji su poslije referenduma bdjeli na braniku domovine, čuvali je, sačuvali je i prepustili je nama, mlađim generacijama da gradimo njenu budućnost” kazao je Alić.

Prema njegovim riječima, obilježavanjem važnih datuma iz historije Bosne i Hercegovine čuva se uspomena na one ljude koji su se borili i izborili za slobodu.

Večerašnjoj akademiji prisustvovao je i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Sead Turčilo, koji je poručio da Dan nezavisnosti predstavlja afirmaciju slobode i različite dimenzije političkog, kulturnog i svakog drugog identiteta Bosne i Hercegovine.

“Znamo na koji način je Bosna i Hercegovina stekla nezavisnost, kroz što je sve prošla braneći tu nezavisnost, i odgovornost je na svima, ali posebno na društvenim i političkim elitama, da danas njeguju proaktivniju politiku, da razumiju da izgradnja države nije statičan proces i upravo ovakvi značajni datumi trebaju biti iskorišteni da se pošalju takve poruke. Dakle, blago podsjećanje na prošlost, ali upravo afirmacija budućnosti” kazao je Turčilo.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH nastavlja se u petak podizanjem zastave i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine na brdu Fortica iznad Mostara te obilaskom spomen obilježja iz dva prethodna rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *