Svi uhapšeni Ultrasi pušteni na slobodu, postupajući tužilac kaže da nije bilo osnova za pritvor!

Svih “nekoliko uhićenih” navijača Zrinjskog, osumnjičenih za napad u Stocu pušteno je na slobodu, saznaje Istraga.ba.

Ovu informaciju potvrdio nam je i postupajući kantonalni tužilac Spomenko Jukić.

“Da, svi su pušteni nakon 24-satnog zadržavanja. Pušteni su iz razloga što je većina njih došla s odvjetnicima i pod takvim uvjetima su davali iskaze. Pošto su bili maskirani, onda je tužiteljstvo procijenilo u datom momentu da je bolje da imamo bilo kakve dokaze, njihove iskaze sa odvjetnicima, nego da nemamo nikakve dokaze. Idemo sad da identifikujemo još deset osoba. Dvije su najavile predaju”, izjavio je za Istraga.ba tužilac Spomenko Jukić

Podsjetimo, u noći sa 7. na 8. april, navijači Zrinjskog su u blizini Stoca presreli vozilo u kojem su bila četverica mladića, članova FK Iskra Stolac koji su se vraćali sa Veležove utakmice.

Kako su tada saopćili iz FK Iskra Stolac, trojica njihovih nogometaša odigrala utakmicu protiv Lokomotive i ostali na iftaru u Mostaru. Kasnije su gledali utakmicu Velež – Borac u Vrapčićima i krenuli kući, put Stoca, gdje su im Ultrasi napravili sačekušu.

“U mjestu Masline kod Stoca presrela su ih četiri vozila u kojima su bili Ultrasi, navijači Zrinjskog. Divljački su ih udarali svime i svačim te im nanijeli povrede i polomili vozilo”, naveli su iz Iskre u svom saopćenju od prošlog ponedjeljka.

Tada su reagirali i iz MUP-a HNK-a.

“U noći sa subote na nedjelje oko 00.10 sati u Policijsku stanicu Stolac M.A. (2004) iz Poplašića – Stolac je prijavio da je upravljao vozilom marke Mercedes magistralnim putem iz Mostara prema Stocu gdje u mjestu Masline Stolac dolazi do udara u zadnji dio njegovog vozila od strane vozila VW Golf V nn registarskih oznaka. Usljed udara njegovo vozilo je stjerano s puta pred bivši dom. Iza vozila VW Golf stala su još dva vozila, vozilo marke BMW i VW Passat iz kojih je izašla grupa od oko 10 lica, maskirani i sa bejzbol palicama koji lupaju po njegovom vozilu na koje bacaju baklje, nakon čega nasrću na lica koja su se skupa s njim nalazila u vozilu, te ih udaraju palicama po čitavom tijelu. Nakon toga su se vozilima udaljili u nepoznatom pravcu”, saopćeno je. Zajedno s prijaviteljem u vozilu s su se nalazili E.G. (2003) iz Stoca, D.B. (2002) iz Gorice-Stolac i F.B. (2006) iz Gorice-Stolac. Sva četvorica su zadobila povrede neutvrđenog stepena, te im je ukazana pomoć u DZ Stolac, nakon čega je D.B. upućen na CUM Mostar, dok su E.G., M.A, i F.B. upućeni u RMC dr. Safet Mujić Mostar”, glasilo je saopćenje MUP-a HNK-a.

Dan kasnije, u utorak 9.4. saopćenje je izdalo i Tužilaštvo HNK.

‘Obavještavamo javnost da je povodom događaja u mjestu Masline – Stolac, gdje je u noći 07./08.04.2024. godine došlo do napada više maskiranih nepoznatih osoba na četvoricu mladića iz Stoca, odmah po saznanju, postupajući tužitelj službenicima MUP-a HNŽ PU Čapljina naložio obavljanje očevida lica mjesta i izuzimanje svih tragova, kao i izuzimanje kamera video nadzora koji bi mogli poslužiti identifikaciji napadača i vozila koje su koristili. Radeći na ovom slučaju, pripadnici MUP-a HNŽ su dana 09.04.2024. godine identificirali i lišili slobode nekoliko osoba za koje postoji sumnja da su kritične prilike sudjelovali u počinjenju kaznenih djela”, navodi se u saopćenju Tužiteljstva HNK.

No, Tužiteljstvo nije obavijestilo javnost da niko od uhapšenih nije ostao u pritvoru. Nakon što su zadržani 24 sata, navijači Zrinjskog su pušteni da se brane sa slobode.

 

( Istraga.ba )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *