Trasa autoputa koja ide preko zemlje južno od Mostara nije u skladu sa standardima EBRD-a

CEE Bankwatch Network objavila je stav EBRD-a o trasi Koridora 5C Mostar jug – Počitelj, na koju su brojni građani uložili žalbu još prije nekoliko godina, budućo da autocesta prolazi preko njihovih obradivih površina.

Lokalno stanovništvo, koje je pogođeno gradnjom Koridora 5C kod Mostara pozvalo je međunarodnu zajednicu da osigura da autocesta bude u skladu s međunarodnim standardima zaštite životne sredine i ljudskih prava.

U pismu šefu Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini, veleposlaniku Johannu Sattleru i nekoliko ključnih veleposlanstava, zajednice ističu nedavne nalaze o ozbiljnim kršenjima međunarodnih standarda, te su zatražili preusmjeravanje dionice Južni Mostar – tunel Kvanj, da zaštite svoju zemlju, sredstva za život, kulturnu baštinu i prirodu. Diskriminaciju povratnika utvrdio je Općinski sud u Mostaru.

U siječnju je EBRD-ov Nezavisni mehanizam odgovornosti za projekte (IPAM) objavio izvješće iz svoje istrage dionice Južni Mostar – tunel Kvanj. Oni su utvrdili ozbiljne povrede ekološke i socijalne politike EBRD-a.

Kako bi otklonio ova kršenja, IPAM je dao preporuke za korake koji bi uskladili projekt sa standardima EBRD-a, ali to ne uključuje nužno promjenu trase.

“Iako otkup zemljišta nije završen, u tijeku je nekoliko sudskih sporova i pritužbi, a građevinski radovi na dionici nisu započeli, preporuke za ponovnu procjenu trase do sada je ignorirao nositelj projekta JP Autoceste (JPAC). Kompanija nije dala službeni odgovor na izvješće o pregledu usklađenosti. U međuvremenu, menadžment EBRD-a je odgovorio da ‘nije u poziciji da u potpunosti provede (preporuku) bez prihvaćanja od strane JPAC-a i Vlade FBiH'”, navodi CEE Bankwatch Network.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *