U četvrtak razmatranje zakonske dopune da se studentima omogući legalan rad

Predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Belmin Zukan zakazao je za 15. februar narednu sjednicu tog radnog tijela, koje će razmatrati najvažnija zakonska rješenja koje je Vlada Federacije BiH utvrdila u posljednjem periodu.

– Na dnevni red ove sjednice uvrstili smo predložene zakone o poduzetničkoj infrastrukturi i poticanju razvoja male privrede, a to su dva zakona koji su trebali biti usvojeni još u novembru prošle godine, ali ih nije razmatrala Zakonodavno-pravna komisija zbog nemogućnosti održavanja sjednica – rekao je Feni Zukan.

Osim navedena dva zakona, Vlada Federacije BiH je uputila u proceduru i predložene dopune Zakona o radu. Zukan smatra da su iznimno važne budući da bi se njihovim donošenjem studentima omogućilo da legalno rade – trenutno nije slučaj da na legalan način mogu zasnovati radni odnos.

– Ova tri zakonska rješenja mislim da su najvažnija. Očekujem da nam dođe i zakon, koji je Vlada utvrdila prije nekoliko dana, a to je zakon o likvidaciji privrednih društava – naglasio je Zukan.

Dnevni red sjednice Zakonodavno-pravne komisije sadrži 25 tačaka. Između ostalog, tu su uglavnom zakoni koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici i delegati u Parlamentu FBiH. Najviše zakonskih rješenja uputio je predsjednik Kluba Stranke za BiH Admir Čavalić.

– Odlučili smo da na ovaj način sazovemo sjednicu kako bismo svim ovim propisima koji su u proceduri omogućili da se nađu i na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, koja je planirana za kraj februara. Vjerujem da ćemo 15. februara održati sjednicu Zakonodavno-pravne komisije, imati potreban kvorum i dati odgovarajuća mišljenja svim propisima koji su u proceduri – naveo je Zukan.

Također, na dnevnom redu postoji jedan prijedlog da se pripreme i izmjene i dopune Zakona o privremenom povoljnijem penzionisanju branilaca iz odbrambeno-oslobodilačkog rata zastupnice Edite Mazić.

– Vidjet ćemo šta je do sada uređeno po toj inicijativi, da li je Vlada FBiH razmatala taj prijedlog. Smatram da je taj zakon definitivno potrebno unaprijediti. Ukoliko dokumentacija bude kompletna uputit ćemo to rukovodstvu Parlamenta i nadam se da će i ta inicijativa uskoro biti na dnevnom redu – dodao je Zukan u izjavi za Fenu uoči naredne sjednice Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *