U jučerašnjoj akciji hapšenja 23 osobe učestvovao FBI, DEA, Europol te druge evropske policijske agencije

U raciji velikih razmjera koja je provedena u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona upali su u domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio “užeg kruga” narkobosa uhapšenog u novembru 2022. godine, saopćeno je iz Europola.

– Europol je podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog “super kartela”, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom. Kao i u operaciji ‘Desert Light’ (Pustinjsko svjetlo), nekoliko partnera iz cijelog svijeta surađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog ureda (FBI), pretražili su preko 40 lokacija.

Primarni cilj operacije kodnog naziva “Black Tie” (Crna kravata) bio je optužiti i procesuirati bosanskohercegovačkog/nizozemskog državljanina kojeg Europol i Nizozemska smatraju Metom visoke vrijednosti. Osumnjičenog su 2023. godine nizozemske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod zapovjedništvom i kontrolom Mete visoke vrijednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Europola.

Uprkos hapšenju u novembru 2022. godine, istraga je pokazala da je Meta visoke vrijednosti nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Sarađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske pothvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovački/ nizozemski državljanin postao je moćna figura koja kontrolira masivnu opskrbu kokainom prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, Meta visoke vrijednosti se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

Ciljanje na „uži krug“ narkobosa

Među 23 osobe koje su jučer uhapšeni nisu samo pomagači, već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhapsili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije, službe za provedbu zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze.

Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u junu 2023. godine od Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže skupine ili “unutrašnjeg kruga” članova od povjerenja kriminalne organizacije Mete visoke vrijednsti. Među ostalim krivičnim djelima, predmet u domaćem pravosuđu bio je usredotočen na teška krivična djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Uloga Europola

Europol je poslao dva stručnjaka s mobilnim uredima u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupili i unakrsno provjerili obavještajne podatke te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti. Osim podrške koja je dovela do jučerašnje akcije, Europol je podupirao cjelokupnu istragu s obavještajnim podacima i koordinacijom. Od početka 2021. godine Europolovi stručnjaci sačinili su i podijelili više od 30 paketa obavještajnih podataka povezanih s Metom visoke vrijednosti i njenom kriminalnom mrežom.

Agencije za provođenje zakona koje učestvuju:

Belgija: Savezna pravosudna policija Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen)

Francuska: Nacionalna policija (Police Nationale – Office anti-stupéfiants (OFAST))

Bosna i Hercegovina: Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo

SAD: Uprava za suzbijanje droga (DEA); Federalni istražni ured (FBI)

( Dnevni avaz )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *