“Vatreno” u Mostaru pred gradski derbi a MUP HNK u pripravnosti i naredna tri dana?

Foto arhiva: Navijački neredi u Mostaru kod hotela Ere

U subotu od 16 sati predviđen je gradski derbi u Mostaru između ljutih rivala Zrinjskog i Veleža.

Od sinoć je u Mostaru napeta situacija a policija MUP-a HNK je u stanju pripravnosti zbog toga što su navijači Veleža izveli nezapamćenu “akciju” kada su oduzeli devet transparenata suparnika, navijača Zrinjskog popularnih Ultrasa. Tom prilikom jednog navijača Zrinjskog su prebacili na CUM zbog povreda koje je zadobio.

Red Army sa oduzetim transparentima navijača Zrinjskog 

Prije ovog događaja a poslije utakmice Veleža i Borca na ulazu u Stolac napadnuta su četiri navijača Veleža od strane desetak huligana Zrinjskog a tokom dana su i izvršena prva hapšenja. Nekoliko navijača Zrinjskog koji se povezuju sa napadom u Stocu uhapšeni su. Akcija je sprovedena u saradnji MUP-a HNK, Državne agencije za istrage i zaštitu te Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Oštećeno vozilo navijača Veleža prilikom napada od strane Ultrasa u Stocu

Po mostarskim ulicama tiho se “šuška” da postoji mogućnost da će MUP HNK donijeti odluku da zbog narušene sigurnosne situacije zabrani se dolazak gostujućih navijača Veleža na subotnju utakmicu, a sve dok se MUP ne oglasi i zvanično ovo ostaje u sferi nagađanja.

Za sutra je bila i planirana proslava 30.rođendana grupe Ultrasi ali nema još informacija da li će se proslava i održati. Razlog tome je što prema navijačkom kodeksu Ultrasi su doživili “sramotu” te bi se trebali “ugasiti” nakon što su im oduzeti svi transparenti od strane Red Army. Dok su se navijači Veleža na Facebooku pohvalili sa oduzetim transparentima navijači Zrinjskog još uvijek se ne oglašavaju.

Sigurno nas očekuju 3 “vrela” dana i noći u Mostaru što se tiče navijačke scene i isčekivanja šta će se i kako odviti do subote , a to nešto je policija i sinoć očekivala kada smo vidjeli pojačano prisustvo na ulicama Mostara.

Za večeras je najavljeno također pojačano prisustvo policije a sigurno će tako i ostati do subote i utakmice između Zrinjskog i Veleža.

Pojačano prisustvo policije na ulicama Mostara

Gradski derbi između Zrinjskog i Veleža igra se u subotu od 16 sati na stadionu pod Bijelim Brijegom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *