Velež, Zrinjski, Sarajevo i Borac nosioci u prvom pretkolu Konferencijske lige

Pobjedom Sarajeva protiv Sloge u meču 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu, postalo je prilično izvjesno da će našu zemlju u evropskim takmičenjima naredne sezone predstavljati Borac, Zrinjski, Velež i Sarajevo.

Ostalo je još da Sarajevo i definitivno osigura četvrto mjesto, te da Borac i Zrinjski odluče o prvaku BiH.

Stoga se već polako može početi analizirati status naših klubova u evropskim takmičenjima, piše Sport 1.

U Konferencijskoj ligi će naša zemlja imati tri predstavnika, Sarajevo, Velež i Zrinjski ili Borac. Njihovi koeficijenti izgledaju ovako:

FK Velež – 3.500

FK Borac – 5.500

FK Sarajevo – 6.500

HŠK Zrinjski – 9.500

Mnogo je još uvijek nepoznanica o pretkolima Konferencijske lige, no jedna stvar je zasad sigurna – svi naši klubovi koji budu igrali ovo takmičenje bit će sigurno nosioci u prvom pretkolu ovog takmičenja.

Puno je zanimljivija Liga prvaka, gdje od statusa nositeljstva u prvom pretkolu često ovisi i kompletna evropska sezona nekog kluba. Sa koeficijentom 9.500, Zrinjski bi sigurno bio nosilac u prvom pretkolu Lige prvaka. Šta je sa Borcem i njegovim koeficijentom od 5.500? Situacija je vrlo zanimljiva i po pitanju Banjalučana.

Prvo pretkolo Lige prvaka igrat će 30 klubova, podijeljenih u dvije grupe od po 15 klubova nosilaca i nenosilaca. Već se sa stopostotnom sigurnošću može reći da su nosioci Ferencvaroš, Qarabag, Slovan Bratislava, HJK Helsinki, Flora Tallin, FCSB (Steaua), KI Klaksvik, Shamrock Rovers i The New Saints.

Isto tako, nenosioci su sigurno AC Virtus, Vikingur Reykjavik, Ordabasy, Panevezys te Dinamo Minsk. Preostaje da se rasporedi još 16 klubova nacionalnih prvaka, a među njima nisu još poznata sva imena.

Borac bi morao koeficijentom biti jači od 15 nacionalnih prvaka u prvom pretkolu, a trenutno su ispod njega Dinamo Batumi, NK Celje, Hamrun Spartans, Larne, Dinamo Minsk, Panevezys, Ordabasy, Vikingur i AC Virtus. Dakle, Banjalučanima je potrebno još šest nacionalnih prvaka sa lošijim koeficijentom da bi stekli status nosioca…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *