Zbog maksimalističkih zahtjeva SDP-a u Mostaru bez “Trojke” na lokalnim izborima?

Lokalni izbori 2024.godine su sve bliže a mnoge stranke već odavno rade na dogovoru oko potencijalnih koalicija u Mostaru.

Stranke okupljene oko tzv.”Trojke” prema našim informacijama vršile su pregovore posljednja dva mjeseca.

Predstavnici gradskih odbora SDP-a, NIP-a i NS ‘sjedali’ su više puta kako bi eventualno usaglasili zajedničko djelovanje u Mostaru na nadolazećim izborima.

Prema saznanjima koje ima Hercegovački.ba pregovori “Trojke” u Mostaru su bili na dobrom putu međutim posljednjih nekoliko sastanaka ovih stranaka dovela su do toga da je upitno da li će ove stranke uopšte nastupit zajednički na izborima.

SDP je svojim ‘partnerima’ iz Trojke stavio na stol ponudu koju iz NIP-a i Naše stranke smatraju neprihvatljivom. Ono što je sporno za ove dvije stranke je pozicioniranje kandidata na listama a SDP je pokazao maksimalističke zahtjeve prema svojim ‘partnerima’.

Kako saznajemo, prema raspodjeli rangiranja kandidata na listama koju je navodno SDP ponudio NIP i Naša stranka bi se trebali zadovoljiti trećim ili čak četvrtim brojem na listama za većinu izbornih područja.

Prema ovoj raspodjeli rangiranja kandidata i najveći politički laici u Mostaru mogu zaključiti da bi čak i osvajanje jednog vijećničkog mandata bilo upitno NIP-u i NS-u.

Nakon ove neprihvatljive ponude od strane SDP-a, NiP i NS su održali zajedničke konsultacije kako bi odlučili da li će uopšte dalje nastaviti pregovore sa SDP.

Po političkim kuloarima kruže priče da bi čak SDP mogao ‘izvisiti’ za koaliciju sa NIP i NS jer su podcjenjivačkom politikom uvrijedili svoje ‘partnere’.

Podsjetimo da je nedavno došlo do velikih turbulencije u mostarskom ogranku SDP-a kada je tadašnji predsjednik Arman Zalihić podnio ostavku.

NS a pogotovo NIP zamjeraju SDP-u također ulazak u vlast u HNK sa SDA i HDZ.

Da li će SDP biti uzrok raspada “Trojke” u Mostaru ostaje da vidimo u narednim danima…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *